RedEye e inteligența artificială care „vede” și „aude” totul

de: Andrada Bonea
21 06. 2016

Siri și Cortana sunt foarte utile când vine vorba de răspunsuri la întrebări și navigare web, dar nu se poate spune același lucru când vine vorba de anticiparea nevoilor utilizatorului.

Cercetătorii au prezentat o nouă aplicație bazată pe inteligență artificială, care ar putea deveni un asistent virtual cu adevărat util. Se numește RedEye și păstrează evidența a ceea ce utilizatorii experimentează, pentru a le furniza informații specifice – cum ar fi oameni pe care i-au văzut sau locuri în care au fost. Tehnologia a fost prezentată de cei de la Universitatea Rice, în cadrul conferinței International Symposium on Computer Architecture din Seul.

„E ca și cum ai avea un asistent virtual care își poate aminti oamenii pe care i-ai întâlnit, unde i-ai întâlnit, ce ți-au spus, precum și informații precise precum prețuri, date și ore”, a explicat Lin Zhing, profesor de inginerie computerizată și electrică la Rice. RedEye ar putea fi ideală pentru dispozitive purtabile, hands-free și always-on, care au menirea de a le ușura viețile utilizatorilor. Pentru a începe dezvoltarea RedEye, echipa de experți a măsurat profilurile energetice ale senzorilor disponibili la ora actuală pe piață și au descoperit că ar trebui să fie de 100 de ori mai eficienți din acest punct de vedere, pentru a oferi viziune continuă. RedEye ar putea rezolva problema asta, înregistrând în mod constant tot ce face utilizatorul.

Problema cu energia este generată de necesitatea conversiei imaginilor de la un format analog la unul digital. Echipa de la Rice a putut reduce consumul cu 84,5%. De asemenea, în cazul procesului de învățare, aplicația folosește o rețea neurală convoluțională, o structură algoritmică inspirată din organizarea cortexului vizual animal. Prin urmare, inteligența artificială poate recunoaște pisici, câini, chei, telefoane, computere, chipuri umane și nu numai fără a avea în față imaginea lor propriu-zisă. De asemenea, oamenii de știință spun că nu ar trebui să ne facem griji în ceea ce privește siguranța, pentru că sistemul poate fi adaptat să șteargă automat imaginile raw după ce le procesează. Astfel, dacă sunt locuri sau obiecte specifice pe care utilizatorul nu le vrea păstrate în sistem, mecanismele pot fi construite în așa fel încât să nu creeze imagini ale lor.